Dessa sidor är till för Svensk Gastroentreologisk Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
Ledare Gastrokuriren
Här kan ni läsa ledaren från senaste numret av Gastrokuriren.
Nr 2 – 2023
Gastrodagarna firar 30 år!
Läget i Sverige och omvärlden kan ofta tyckas mörkt, med krig i vårt närområde, inflation och höga priser på det mesta. Men! Nu går vi med stora steg mot ljusare tider. Efter några år präglade av pandemin har vi med engagemang och flexibilitet jobbat för att öka tillgången till våra verksamheter. Även ut- och fortbildningar är i full fart, det internationella mötet IBD Nordic som många i SGF var involverade i lockade rekordmånga deltagare och GIF- och GIFT-kurserna var som vanligt välbesökta. Och under 10–12 maj är det nu dags för årets händelse: Gastrodagarna, i år i Örebro med ett 30-års-jubileum! 1993 sammanslogs SGF, med Gunnar Järnerot som dåvarande ordförande, med endoskopiföreningen under Gustav Liedberg, och man anordnade de första Svenska Gastrodagarna, som då skedde i Örebro – alltså för exakt 30 år sedan!
Årets möte slår passande nog rekord med över 90 inlämnade abstracts och det fullspäckade vetenskapliga programmet speglar den fina utvecklingen av Svensk Gastroenterologi. Mötet kommer bland annat bjuda på state-of-the-art-föreläsningar från flera internationella experter, muntliga presentationer från yngre forskare med spännande nya resultat, och fortsätter förra årets lyckade session med ”wine and science” under abstractsvandringarna som kommer ledas av nationella experter – missa inte det! Dessutom är Gastrodagarna det bästa tillfället under året att nätverka med dina kollegor från resten av landet, prata nya innovationer och möjligheter med företagsrepresentanter, och inspireras till nya arbetsmodeller eller forskningsstudier, allt för att förbättra livet för våra patienter.
Årets abstracts ryms i år inte i själva Gastrokuriren, utan kommer vara samlade i ett extrahäfte som delas ut på Gastro-dagarna och kommer snart finnas tillgängliga på vår kommande uppdaterade hemsida – som borde publiceras inom kort och som vi försöker göra så matnyttig som möjligt för våra medlemmar, håll ögonen öppna!
Till slut vill jag uppmärksamma ett antal möjligheter du som SGF-medlem har att utnyttja ditt medlemskap, samt att hjälpa föreningen att växa. Bland annat så stödjer vi nu fellowship-program i avancerad endoskopi, specialiserad hepatologi eller luminal gastroenterologi. SGF ordnar nu också sedan något år GIFT-kurser som riktar sig till specialistläkare, ett utmärkt sätt att säkra sin breda kompetens inom alla gastroenterologins områden! Läs mer och sök till nästa år när det närmar sig: www.sgfgift.se. Om du ännu inte är medlem i SGF så bli det omedelbums! Bli medlem här Men – en förening blir bara så bra som dess medlemmar är engagerade. Vi behöver nu bland annat fler engagerade personer i flera av SGF:s verksamheter, såsom nya styrelseledamöter i Mag-Tarmfonden, arbete i SGF:s utskott och referenspersoner för remisser, med mera. Vill du engagera dig och hjälpa till så hör av dig till styrelsen! Vi kan alla vittna om att det är värt det!
Nr 1 – 2023
Nu händer det!
Att årets första nummer av Gastrokuriren dedikeras till endoskopin känns självklart nu, men faktiskt så är det bara tre år sedan vi införde detta vinnande koncept med tema-nummer. Här kommer den fjärde fullspäckade utgåvan för alla endoskopiälskare, med smått och gott från nästan hela tarmkanalens längd, bokstavligt talat. I detta nummer hittar ni en detaljerad genomgång av diverse esofagussjukdomar, en djupdykning i koloskopikvalitet för att förinta vår mäktiga fiende, PCCRC (post colonoscopy colorectal cancer), en fascinerande belysning av försummade fynd i analkanalen, en spännande beskrivning av högspecialiserade endoskopiska ingrepp samt mycket annat.
Det är vår starka övertygelse att man lär sig mest av fallen med olycklig utgång och därför är vi glada att kunna publicera det andra endoskopiska morbiditets & mortalitetsfallet i denna tidning som denna gång illustrerar ett ogynnsamt utfall av PEG-inläggning hos en patient med neurodegenerativ sjukdom.
Ändlösa ansträngningar av våra engagerade kollegor för att leverera ledande och mest aktuell kunskap resulterade i framtagandet av nya, och uppdatering av befintliga endoskopiska riktlinjer. En sammanfattning av dessa presenteras i detta nummer.
Svensk Gastroenterologisk Förening har som mål att stötta utbildning, inklusive fortbildning, som kan vara särskilt svårtillgänglig inom endoskopi. Fellowship är en möjlighet för specialistläkare att få en bred och spetskompetent utbildning inom ett gastroenterologiskt, hepatologiskt eller endoskopiskt område. I detta nummer presenterar vi ett av de få etablerade ERCP fellowship-program som finns i Sverige samt annonserar om ett nytt SGF-projekt som stödjer fellowship utbildning.
All vetenskap och kompetens som vi värnar om skulle dock aldrig kunna finnas utan forskningsarbete. Forskning är utan tvekan oumbärlig för kunskapsutveckling och främjandet av forskning är ett grundläggande mål för SGF. Forskningssamarbete ligger till grund för framgångsrik forskning i synnerhet inom endoskopi, speciellt i vårt stora och glest bebyggda land. I detta nummer har vi glädjen att annonsera SGF:s strategiska satsning med syftet att stärka svensk endoskopisk forskning. Vi vill göra det möjligt att starta en nationell forskargrupp inom endoskopi, med fokus på kolorektal endoskopi.
Endoskopi är starkt beroendeframkallande. Från första kicken av en lyckad självständig intubation vid gastroskopi, förtjusta blickar på ileumslemhinnan efter första lyckade ileumintubation, till sprudlande stolthet vid första en bloc polypektomi – ja, det är lätt att bli förtrollad. Jag är övertygad att om alla vi djupt förälskade endoskopister samlar våra krafter och samarbetar kring forskning och utbildning så kan vi göra skillnad och förbättra endoskopivärlden. Nu händer det! Kom och gör oss sällskap!