Dessa sidor är till för Svensk Gastroentreologisk Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
Fellowship
Är du en specialistläkare, SGF-medlem, och är intresserad av att delta i en fellowship-utbildning?
Svensk Gastroenterologisk Förening främjar fellowship-utbildning för sina medlemmar genom att utlysa möjlighet att ansöka medel för resa och logi under fellowship-perioden. Adepten ansvarar för att ta kontakt med enheten man önskar utbilda sig på. Adeptens lön betalas av hemsjukhuset.
Vem kan söka? Möjligheten riktar sig till specialistläkare i gastroenterologi, kirurgi eller pediatrik som är medlemmar inom SGF. Vi erbjuder stöd till:
– fellowship inom avancerad endoskopi. God vana inom basal endoskopi är ett krav.
– fellowship inom specialiserad hepatologi och luminal gastroenterologi.
Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla motivationsbrev, CV samt kopia av kontrakt mellan praktikplatsen och hemsjukhuset/regionen.
Sista ansökningsdag: 31 mars för vårtermin och 30 september för hösttermin.
Ansökan skickas till endo@svenskgastro.se
Frågor: Frågor kring denna utlysning skickas till endo@svenskgastro.se
Fellowshipsenheter
Fellowship ERCP Akademiska sjukhuset
Fellowship i ERCP Akademiska sjukhuset, Uppsala
Som Fellow deltar du fullt ut i ERCP-verksamheten samt medverkar vid övrig avancerad endoskopi (EUS, duodenoskopier, stentningar av övre mag-tarmkanalen etc.). Du fungerar också som gallavlastningskonsult och utför bedömningar kring ERCP under handledning, deltar vid MDK:er etc.
Vid ERCP utför du hela eller delar av undersökningen (momentträning) beroende på svårighetsgrad och tidsåtgång.
Teoretiska kunskapsmål:
- Behärska anatomin vad gäller duodenum, pankreas, gallvägar, papilla major, minor inklusive ha kunskap om de vanligaste gallvägsanomalierna och pankreas divisum.
- Ha god kunskap om indikationer för ERCP och vilka svårigheter och komplikationer som kan uppstå samt hur man förebygger dessa.
- God kännedom om kanyleringstekniker och säker kanylering.
- Grundläggande strålningsfysik och strålhygien.
- Endoskopisk stenbehandling.
- Principer för gallvägsavlastning av maligna och benigna strikturer.
Praktiska kunskapsmål
- Fullgod hantering av duodenoskopet och endoskopistapeln.
- Kunna utföra adekvat bilddokumentation radiologiskt inklusive rotationsbilder och adekvat kartläggning av gallvägar.
- Kanylering: behärska grundprinciper vid kanylering, enkel och dubbelledarteknik samt utföra säker papillotomi. Känna till hur precut utförs.
- Stenbehandling: behärska ballongextraktion, korg och DACE. Ha deltagit vid EHL. Självständigt kunna utföra peroperativ och postoperativ rendezvous ERCP vid koledokussten.
- Behandling av strikturer/stentning: självständigt kunna inlägga plast och metallstent i gallgång vid extrahepatisk striktur samt kunna inlägga plaststent pankreasgången. Kunna utföra stentextraktion. Ha deltagit i avlastning av intrahepatisk striktur.
- Självständigt kunna utföra dilatation av gallvägarna inklusive DACE.
- Kunna utföra adekvat provtagning från gallvägar/papill: borstcytologi, px.
- Behärska tekniker vid blodstillning av papillområdet: (adrenalin, clips, heltäckt metallstent etc.)
- Ha deltagit vid peroral kolangio- och pankreatoskopi (Spy glass).
- Ha deltagit vid resektion av papilladenom (EMR)
- Ha deltagit vid PSC-ERCP och ERCP-behandling vid kronisk pankreatit
Litteraturförslag:
- Advanced Digestive Endoscopy ERCP av Peter B Cotton, Joseph W Leung
- ERCP-related adverse events: ESGE Guideline
- Endoscopic management of common bile duct stones: ESGE Guideline
- Endoscopic biliary stenting: indications, choice of stents and results: ESGE Guideline
- Papillary cannulation and sphincterotomy techniques at ERCP: ESGE Guideline
Fellowship i ERCP Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm
På Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, finns sedan många år Sveriges största ERCP verksamhet. ERCP-verksamheten har en nära relation till den högspecialiserade övre gastrointestinala kirurgin och hepatologi/pankreatologi på Karolinska Huddinge och vi är referenscentrum för både avancerad ERCP och annan avancerad endoskopi. Vi är också ett av fem centra i Sverige med NHV uppdraget ERCP på patienter med primär skleroserande kolangit, PSC.
Fellowshipet i ERCP startades 2009 och kräver inga förkunskaper avseende ERCP men förutsätter god endoskopisk vana. Vi rekommenderar 4 månaders placering hos oss då vi sett att det ger det bästa utfallet oavsett vilka förkunskaper du kommer med. Din verksamhetschef måste godkänna att du sätts upp på vår väntelista för fellowship och hemmaklinik står för lönen 3/4 av tiden.
Vår verksamhet är förlagd till två moderna labb som invigdes våren 2020 och vi har anestesiresurs på båda labben måndag till fredag. Verksamhet utöver den resursen, t ex akuta undersökningar, utförs på operationsavdelningen som finns en våning upp i samma hus.
De teoretiska såväl som praktiska lärandemålen för din placering anpassas efter dina förkunskaper. Är du nybörjare så är grundläggande färdigheter som kanylering, sfinkterotomi, stenextraktion, rendezvous ERCP och anläggande av stent primära mål. Om du redan är en självständig ERCP:ist på grundläggande nivå så lägger vi målen på högre nivå med Spyglass, pankreas ERCP, duodenalstent mm. Du kommer att ha möjlighet att vara med även vid annan avancerad endoskopi och akut endoskopi om intresse finns.
Du kommer att skolas in till att ha vår ERCP konsulttelefon. Detta för att vara den som i första hand får möjlighet att göra rendezvous ERCP:er på kolecystektomierna eller andra akuta ERCP:er men också för att tränas i att hantera frågor kring indikationer för ERCP och ansvara för handläggningen. Du har alltid beslutsstöd av de 2-3 ordinarie ERCP:ister som också är i tjänst varje vecka för både konsulttelefonen och remissbedömningar.
Om intresse finns så finns möjlighet att delta på multidisciplinära konferenser både i kirurgi som hepatologi.
Om du är intresserad av vårt fellowship så maila mari.hult@regionstockholm.se gärna med kopia till din verksamhetschef så att vi vet att din förfrågan är sanktionerad av denne.
Fellowship i avancerad polypektomi Endoskopienheten Magtarmmedicinska kliniken Universitetssjukhuset, Linköping
Mag-tarmmedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping, erbjuder möjlighet till upp till 2 månaders fellowship (inte nödvändigtvis sammanhängande tid) inom avancerad endoskopi på Endoskopienheten. Som fellow är man en del av det endoskopiska teamet och deltar praktiskt i utförandet av avancerad polypektomi, både inom övre och nedre endoskopi. Man fungerar även som ”endoskopikonsult” och får möjlighet att bedöma patienter med avancerade polyper (under handledning), samt delta vid polypkonferens och MDK.
På Mag-tarmmedicinska klinikens endoskopienhet utförs årligen cirka 3600 gastroskopier och 2600 koloskopier. Enheten är också ett högspecialiserat centrum för Sydöstra sjukvårdsregionen avseende avancerad polypektomi, inklusive ESD.
Handledarna Georgios Katinios och Olga Bednarska är överläkare och specialistläkare i gastroenterologi med mångårig erfarenhet inom och ett stort intresse för avancerad endoskopi.
Målbeskrivning
Fellowship:en är riktad mot självständiga endoskopister med goda teoretiska och praktiska färdigheter motsvarande avancerad kompetens i genomförande av gastroskopi och koloskopi samt SMSA minst nivå II inom polypektomi.
Teoretiska kunskapsmål:
- Behärska avancerad bilddiagnostik av både övre och nedre gastrointestinala lesioner, inklusive val av mest lämplig behandlingsstrategi
- Ha god kunskap om eventuella svårigheter och komplikationer som kan uppstå vid polypektomi, samt hur man förebygger dessa
- Ha god kännedom om tillgänglig utrustning och principer för val av särskild teknik
- Behärska användning av diatermiapparat och ha god kunskap om olika programval
- Behärska klassifikationer för bilddiagnostik och defektbedömning (Paris, NICE, JNET, LST, DMI)
- Behärska riskstratifiering avseende cancerrisken i iakttagen lesion
Praktiska kunskapsmål:
- Fullgod hantering av instrumentariet, endoskopistapeln, diatermiapparat
- Kunna utföra adekvat bilddokumentation av lesioner
- Självständigt kunna utföra piece-meal EMR polypektomi inklusive piece-meal kall polypektomi
- Behärska tekniken av snare tips soft coagulation (STSC)
- Behärska tekniker vid blodstillning: adrenalin, clips, coagrasper, hemostatisk gel etc.
- Självständigt kunna bedöma och gradera postpolypektomidefekt avseende eventuell muskelskada samt utföra adekvat behandling
- Självständigt kunna bedöma postpolypektomi ärr avseende eventuell recidiv samt utföra adekvat behandling (provtagning, polypektomi av recidiv)
- Ha deltagit vid ESD
Litteraturförslag
https://www.esge.com/assets/downloads/pdfs/guidelines/2023_a-2077-0497.pdf
https://www.esge.com/assets/downloads/pdfs/guidelines/2020_a_1222_3191.pdf
Beviljade fellowship
Vårtermin 2024
Fellowship inom endoskopi:
Byron Lykiardopoulos, gastroenterolog, Linköping universitetssjukhuset
Fellowship inom luminal gastroenterologi:
Maria Hermanson, kirurg, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Hösttermin 2023
Fellowship inom endoskopi:
Robert Nagy, kirurg, Värnamo sjukhus
Samer Al-Dury, gastroenterolog, Sahlgrenska universitetssjukhuset